Het is alweer een tijd geleden dat ik het boek “De bange mens” las. En, zoals dat zo nu en dan gebeurt als je iets uitleent, is het boek niet meer in mijn bezit waardoor het lastig is om vanuit m’n geheugen terug te halen wat dit boek zo interessant maakt(e) om te lezen. Ik ga toch een poging wagen.
In de eerste plaats is het een zeer persoonlijk verhaal van de schrijver over zijn eigen angst en wat het met hem en de mensen om hem heen (vooral zijn partner) doet. Omdat het een grote impact heeft op z’n relatie gaat hij op onderzoek uit. Zo stelt hij zichzelf vragen over de e3rfelijkheid van angst en graaft hij in zijn familiegeschiedenis en wat daar allemaal te vinden is omtrent “angst”. Ook beschrijft hij wat het onderwerp doet met de samenleving (In Nederland hebben inmiddels meer dan een miljoen mensen een angststoornis) en hoe mensen er naar kijken en mee omgaan. Daarbij wordt Angst vaak gezien als bv het gevoel dat je kent als je in een achtbaan gaat of op het punt staat te gaan bungeejumpen (althans dat zijn de voorbeelden die ik altijd geef). Angst is veel meer dan dat gevoel.
Daan geeft in zijn boek ook geen kant en klare oplossing. Hij beschrijft meer zijn eigen reis die hem inzichten geeft in zijn familiegeschiedenis, die hem in verschillende delen van de wereld brengt waar hij interessante mensen ontmoet en hoe onze samenleving kijkt naar het onderwerp en er mee omgaat.
Wat mij altijd fascineert is hoe wij mensen zo vaak de ‘shortcut’ willen nemen i.p.v. het aankijken en doorleven van een onderwerp zoals angst. Met als gevolg dat we in onze samenleving naar mijn mening steeds meer de verbinding met elkaar kwijt raken (waardoor er volgens mij ook zoveel coaches zijn, want er is blijkbaar wel een enorme behoefte aan verbinding) en dan maar een pil voorgeschreven krijgen van de huisarts.
Over verbroken verbindingen is ook een mooi boek geschreven. Erg interessant om te lezen! Ik heb ChatGPT nog even gevraagd om een samenvatting te schrijven van het boek van Daan. Die samenvatting (omdat mijn geheugen zo lek is als een mandje) vind je hieronder.
Formele samenvatting van het boek
De bange mens onderzoekt de invloed van angst op onze levens en onze maatschappij. Daan Heerma van Voss duikt in het fenomeen angst en bekijkt hoe het een dominante kracht is geworden in ons dagelijks bestaan. Hij beschrijft hoe angst ons gedrag, onze keuzes en zelfs onze politieke systemen beïnvloedt. Angst is volgens hem niet alleen een individueel gevoel, maar ook een collectieve kracht die onze maatschappij vormt.
Heerma van Voss beschrijft hoe angsten – variërend van terreurdreigingen en economische onzekerheden tot angst voor sociale uitsluiting en faalangst – in de moderne wereld zijn gegroeid en versterkt door sociale media, nieuws en politiek. Hij illustreert hoe deze angst een vruchtbare bodem creëert voor polarisatie, wantrouwen en verdeeldheid binnen de samenleving. Het boek biedt ook inzicht in hoe bepaalde machtsstructuren en commerciële partijen angst benutten om controle te behouden of winst te maken. Hierdoor wordt angst een middel om de massa te beïnvloeden, wat kan leiden tot een verlamming van de samenleving.
Tegelijkertijd probeert Heerma van Voss in De bange mens te achterhalen of er manieren zijn om ons los te maken van deze “angstcultuur.” Hij verkent hoe we angst kunnen herkennen, analyseren en ermee kunnen omgaan zonder erdoor te worden beheerst. Door persoonlijke verhalen, interviews en filosofische reflecties laat hij zien hoe mensen die hun angsten onder ogen zien vaak sterker en veerkrachtiger worden.
Met dit boek biedt Heerma van Voss niet alleen een kritische kijk op de rol van angst in onze tijd, maar geeft hij ook handvatten om een positievere, vrijere manier van leven te vinden. De bange mens is daarmee een spiegel voor iedereen die wil begrijpen hoe angst onze maatschappij beïnvloedt en hoe we ons daarvan kunnen bevrijden.